Det er muligt, at nogle af jer allerede har stiftet bekendtskab med konceptet om klikkertræning, men måske er I ikke fuldstændig bekendte med, hvad det indebærer, hvordan man går i gang, og hvorfor det er en populær tilgang blandt mange hundeejere og trænere.

Som en praktiserende hundetræner anvender jeg klikkertræning som en central del af min træningsmetode og anbefaler den til andre hundeejere som en minimumspraksis ved indlæring af nye adfærdsmønstre eller øvelser. Jeg gør dette, fordi jeg har oplevet gentagne gange, at adfærdsmønstre og øvelser indlæres meget hurtigere med klikkertræning. Dette skyldes, at denne træningsmetode muliggør mere præcis forstærkning og belønning af ønsket adfærd, hvilket igen gør det lettere for hundene at forstå, hvad de skal lære. På denne måde kan man opnå hurtigere og mere effektiv træning af hundene.

Hvad er en klikker og hvorfor bruger jeg det?

En klikker er grundlæggende set et stykke plastik med en metalplade, der producerer en kliklyd, når man trykker på den og en anden kliklyd, når man slipper knappen igen. Den anvendes til at markere, når en adfærd eller øvelse udføres korrekt. Der er blevet udført undersøgelser af klikkerens effektivitet, herunder om en fysisk klikker er nødvendig eller om en person kan lave samme lyd med munden. Forskning indikerer, at klikkerens dobbeltkliklyd påvirker et bestemt område i hundens hjerne, hvilket gør, at den hurtigere vil reagere på kliklyden.

Derfor anbefales det altid at benytte en fysisk klikker, især når flere personer træner med hunden, da hver person vil have forskellige lyde. En fysisk klikker giver et mere præcist forstærkningssignal. Når en hund lærer at associere klikkelyden med en godbid, vil den se det som noget positivt. Hvis hunden ikke er motiveret af godbidder, kan man i stedet benytte legetøj eller nusning som belønning, så længe man finder en passende måde at belønne hunden på. Det er vigtigt at understrege, at klikkeren aldrig kan eller bør erstatte godbidderne, da klikkeren vil miste sin betydning over tid, hvis man ikke forstærker hundens adfærd med en godbid efter hvert klik

Hvordan kommer man i gang med klikkertræning?

For at begynde klikkertræning er det afgørende, at du har styr på timingen af forstærkningen, som består af kliklyden og belønningen i form af en godbid. Før du inddrager dit kæledyr i træningen, vil jeg anbefale, at du udfører øvelsen sammen med en anden person for at træne din timing. En passende øvelse er at bede personen om at røre ved en genstand, fx et låg fra en bøtte eller en bordplade, og klikke på det præcise tidspunkt, hvor berøringen finder sted. Du skal gentage øvelsen mange gange, indtil du føler dig sikker på timingen og er klar til at træne din hund.

For at lære din hund at associere kliklyden med belønningen i form af en godbid, skal du klikke og give hunden en godbid straks efter klikket. Jeg vil anbefale, at du følger øvelsen for “Indlæring af klikkeren hos din hund”, som du kan se nedenfor.

TIP: For at gøre øvelsen mere udfordrende og sjov kan du udvælge en genstand, som du ønsker, at personen skal røre ved, uden at sige noget. Når personen bevæger sig i den rigtige retning eller nærmer sig genstanden, klikker du og giver personen en belønning, fx et stykke chokolade, hvis personen kan lide det.

Når du er klar til at inddrage din hund i træningen, kan du begynde at indlære klikkeren. Placer din hund foran dig og klik straks efterfulgt af en godbid. Din hund behøver ikke at udføre en bestemt adfærd for at få forstærkningen, da formålet er at lære hunden at associere kliklyden med en godbid. Gentag denne øvelse 20-30 gange i træk i løbet af flere dage eller en uge for at sikre, at din hund har forstået træningen.

For at teste din hunds forståelse af klikkeren kan du få den til at kigge væk, og klikke for at se om den reagerer. Hvis din hund reagerer på klikket, har den forstået, at klikket fører til en forstærkning. Hvis ikke, skal du gå tilbage til det første trin og gentage øvelsen. Det kan tage forskellig tid for hver hund at lære at associere kliklyden med en forstærkning, så tålmodighed og gentagelse er vigtigt.

 

Når klikkeren er indlært

Efter fuld indlæring af klikkeren kan denne anvendes i træningen af din hund, herunder på gåture eller i forbindelse med indlæring af frivillig håndtering – som beskrevet i mit blogindlæg her – eller andre træningsformer. En anbefalet sjov øvelse at starte med er target træning, hvor hunden lærer at berøre en genstand på et verbalt signal. Hvis du ønsker at igangsætte target træning, kan du læse mere i mit andet blogindlæg her.

Tre vigtige huskeregler er:

  • Klikket kan aldrig erstatte en godbid, men godbidden skal altid følge et klik.
  • Klikkertræning er for alle, og enhver kan lære det.
  • Selv den mest madglade hund kan lære, at godbidden er et redskab, som de modtager som en belønning i træningen.

Til sidst vil jeg gerne understrege, at hvis du ønsker hjælp til at komme i gang, er du velkommen til at kontakte mig.

Jeg håber, at du vil få glæde af træningen.